Jeśli jeden pracownik jest niezadowolony z pracy, którą wykonuje, to zwykle jego problem, jego subiektywna opinia. Jeśli dziesięciu – można powiedzieć, że to garstka niezadowolonych, co nie znaczy, że pojedynczy pracownik czy mała grupka nie może mieć racji. Jednak, gdy połowa pracowników wyraża rozgoryczenie i zniechęcenie pracą, to już jest poważny problem pracodawcy.

Żeby jednak się dowiedzieć, co sądzą pracownicy o swojej pracy, co jest przyczyną niezadowolenia, należy ich o to zapytać, co zresztą Komisja nasza czyniła od wielu lat, prosząc pracowników o wypełnienie stosownych ankiet. Ostatni raz takową przeprowadziliśmy w 2018 roku i dotyczyła spraw płacowych.

Od dłuższego czasu wielu pracowników kontestuje zasadność funkcjonowania OPEN PLUS w formie, jaką zaproponowała firma. Dlatego postanowiliśmy bliżej poznać opinie pracowników na temat tego systemu. Uczynimy to, przeprowadzając wkrótce ankietę, która pozwoli, mamy taką nadzieję, bliżej poznać opinię pracowników.

Ankieta, tak jak każda dotychczas, będzie całkowicie anonimowa. Spytamy tylko o dział, w którym pracuje respondent. Liczyć będziemy na szczere odpowiedzi.

Komisja